perjantai 5. tammikuuta 2018

Uusi vuosi ja uudet kujeet

Hyvää alkanutta lukuvuotta!

                    Viime vuonna animoimme tällaiset rakettityöt. Mitähän tänä vuonna keksitään...

Teitkö uuden vuoden lupauksia? 
Minä en varsinaisesti, muutakuin ne perinteiset päätökset vähentää sokerinsyöntiä ja lopettaa kahvipullan syömisen kahvivälkällä. Ne pitävät yleensä siihen asti, kunnes Jaana-keittäjämme leipoo tuoretta pullaa ja pullan tuoksu leijuu koulun käytävillä...

Ajattelin, että voisimme tehdä kuitenkin yhden yhteisen lupauksen. Sopisimme menevämme tänä vuonna "epämukavuusalueellemme" ja opettelisimme jonkun ihan uuden asian. Se voi liittyä harrastuksiin, työhön, kotiin tai ihan mihin asiaan tahansa. Olen huomannut viimeisten vuosien aikana olevani suorastaan lapsellisen innostunut kaikesta uudesta, jonka olen jollain konstilla oppinut. Sitä kautta saa myös jaettua sen fiiliksen, joka oppilaillamme on koulussa usein. Jakokulman oppiminen, kärrynpyörän tekeminen tai onnistunut askartelutyö, herättää lapsissa aina suuria onnistumisen tunteita. Niitä on meidän aikuistenkin mukava joskus aktiivisesti tavoitella.

Vietin itse hyvin toiminnallisen joululoman. Olimmme perheeni kanssa liikuntalomalla palmujen alla ja sain taas huomata liikunnan energiaa antavan merkityksen. Liikkuminen ei itselleni tuo koskaan väsymystä, vaan se virittää aivot toimimaan terävästi ja antaa virtaa arjen puuhiin aivan valtavan määrän. Urheilin lomalla monta tuntia päivässä ja silti palasin arkeen todella levänneenä ja pirteänä. Silloin kävi taas mielessä se, kuinka lasten liikkuminen päivittäin, koulupäivän aikana, auttaa arjen jaksamisessa.

Liikkuminen koulupäivien aikana, muutoinkin kuin liikuntatunneilla, on tämänpäivän lapsille ehdottoman tärkeää. Välituntiliikunnan merkitys on tietysti avainasemassa. 
Sitä tukeakseni tein talvisen Välkkä-bingon, jonka saat tästä myös käyttöösi. Jos lunta ei ole, joudut kehittelemään tästä omalle luokallesi sopivan version.Meillä bingon ideana on yrittää kerätä viikon aikana 3 bingoa. Sillä viikolla, kun kaikki siihen pääsevät, saavat oppilaat, yllätys yllätys, yhden ylimääräisen  liikuntatunnin😉
Voit keksiä omat bingo-palkintosi, jos tällainen palkinto ei ole mahdollinen.

Itse olen erityisesti omassa työssäni huomannut sen, että kun liikunta yhdistyy oppimiseen, on se paras kombo. Liikunta erillisenä "suorituksena" ns. taukoliikuntana oppitunnilla on myös hyvä juttu, mutta syö usein aikaa muutenkin lyhyiltä oppimishetkiltä. Sen takia jokainen 45 minuuttinen on mukava käyttää oppimiseen ja jos samalla voi liikkua, niin silloin yhtälö on täydellinen.

Näitä PIP-vinkkejä on minulla vielä melkoinen arkisto. Kirjaani saatiin mahtumaan vain pieni osa. Koulutuksissa näet sitten paljon lisää materiaalia arjestamme. Vierailen kevään aikana ainakin Kauhajoella, Jämsässä, Jyväskylässä, Limingalla, Sastamalassa ja Salossa.

Sitten vähän muuta puuhaa.
Kaivelin esiin viimevuotiset uuden vuoden tehtäväni ja vaihdoin näihin vain vuosiluvut, niin nyt ne ovat taas käyttökelpoisia.
Saat itsellesi tulostettavan version klikkaamalla kuvaa.Työniloa!
Love First, 
then Teach 💜
Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti