lauantai 23. joulukuuta 2017

Hyvää joulua sinulle blogini lukija!

Joulupuuhia koulussa!

Joulukalenterin luukuista löytyi joka päivä Peppu irti penkistä- joulukalenterin mieluisia tehtäviä.

Teimme syksyllä päätöksen pitää yhdistetty joulu- ja Suomi 100- juhla vasta viimeisellä jouluviikolla. Monta kertaa tuli huokaistua helpotuksesta tästä päätöksestä, sillä joulukuun alkuun emme olisi saaneet tätä showta pystyyn.Jokainen opettaja otti oman osa-alueensa, johon juhlavalmisteluissaan keskittyi. Eskarit hoitivat kuvaelman, 1- 2 luokan open oppilaat 7 veljestä ja 5-6 luokan oppilaat harjoittelivat opettajansa johdolla kaksi näytelmää joulun vietosta entisaikaan. Musiikin opettaja Tarja Pitkäsen kanssa oppilaat esittivät Lauri Tähkän upean Minun Suomeni kappaleen. Tässä pieni pätkä harjoituksista.


Minä aloin syyskuussa pohtia omia juhlajuttujani. Päädyin ottamaan erilaisen näkökannan Suomi-juhlintaan. Teimme 3-6 luokan tyttöjen kanssa valtaisan muotikavalkadin, jossa lähdettiin liikkeelle vuodesta 1920 ja päädyttiin nykyaikaan. Jokaisen vuosikymmenen muotia tahditti sen ajan suosituin suomalainen hittibiisi. Taustamusiikkia oli siis Kulkurin valssista Daruden Sandstormiin.

Pukujen hankinta oli melkoinen operaatio. Onneksi sain yhden ihanan äidin ja hänen äitinsä avukseni ( suurkiitos Tuija Pitkäkangas) ja saimme yhteisvoimin koottua uskomattoman määrän upeita asukokonaisuuksia tytöille. 80- luvusta eteenpäin sain penkoa jo omia vaatevarastojankin, sillä Konmaritus ei ole yhtään minun juttuni. Varsinkin 90-luvun asuja oli paljon vielä tallella. Saimme Nuorisoseuralta lainaksi myös upean Lotta-puvun ja Kanavan Kevarin Anjalta 30 -luvun aidon Martta-puvun.
Martta- puvun (vasemmalla)tarkoituksena oli osoittaa, että jokainen martta on tasa-arvoinen: kukaan ei voinut pukeutumisellaan korostaa omaa varallisuuttaan tai yhteiskunnallista asemaansa, vaan Martoissa kaikki oli tasa-arvoisia töllin tyttärestä ruustinnaan. 

  
Lotan oli esiintyessään muistettava, että jokainen yksilö edusti aina koko järjestöä. Hänen tuli esiintyä ”sivistyneen ihmisen hillityin käytöksin, vaatimattomasti ja huomiota herättämättä”.


Tämä esitys oli tytöille todella voimaannuttava kokemus. Ujoimmatkin tytöt halusivat olla mukana ja pääsivät näin esiintymään estradille tietynlaisen "roolin" takana. Harjoittelua olisi tyttöjen mielestä pitänyt olla joka päivä, sillä ihania mekkoja oli niin kiva pukea päälle. Pojat olisivat halunneet päästä katsomaan jokaisen muotinäytös-harjoituksen. Taisi heidän silmää kovasti viehättää tyttöjen naisellinen olemus. Juttelimmekin tyttöjen kanssa useaan otteeseen siitä, kuinka naiset pukeutuivat entisaikaan kauniisti ja naisellisesti verrattuna nykyaikaan.

Tässä hieman maistiaisia muotinäytöksestä. Oppilailta tuli juhlaa seuraavana aamuna terveisiä vanhemmilta, että näytös oli ollut upea!
Kaikki nämä blogissa nähtävillä olevat videot on kuvattu harjoituksissa.
3-6 lk pojille suunnittelin marssiesityksen ja hommasin rekvisiitaksi armeijan lumipuvut. Asenne oli kohdallaan tässä esityksessä, kun pojat marssivat Sillanpään marssilaulun säestyksellä lavalle ja sen jälkeen lauloivat Vöyrin marssin. Välisoiton aikana marssittiin armeijan tyyliin.
Marssi päättyi lippaanvetoon ja komeaan huutoon "ollos huoleton, poikas valveil´on"!


Omalle luokalleni suunnittelin sketsejä, ettei homma menisi liian vakavaksi. Juhlan alkuosan painottuessa entisaikaan, oli meidän luokan vuoro tuoda se takaisin nykyaikaan. Esityksemme nimi olikin " Ennen oli ennen ja nyt on nyt!".
Tein sketsit TV:n parodioita jäljitellen, mutta kouluversioksi räätälöitynä paikallisin vivahtein.
Kovin oli yleisöllä hauskaa näitä oppilaitteni upeita roolisuorituksia katsellessa.


Vielä ehdimme viimeisinä päivinä pitää joulukuusi-pajan, jossa valmistimme kuusia askartelunorkoista ja kartioista.


                       Hyvä blogini lukija!
On ollut ilo kulkea kanssasi vuotta 2017 yhdessä.
Open joulujuhla-asu oli 50-luvun kellomekko.

Haluan toivottaa sinulle oikein ihanaa ja rentouttavaa joulua sekä paljon terveyttä vuodelle 2018!

Love First,
then Teach 💜 
Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti