keskiviikko 5. joulukuuta 2018

101-pelin ihmisversio toimintamatolla


 101-peli


101-peli eli alkuperäiseltä nimeltään Prime Climb on hienoimpia matematiikkapelejä, joihin olen törmännyt. Olemme avustajani Elinan kanssa viehättyneet pelin hienosta värisymboliikasta ja siitä, kuinka helppo se oli soveltaa toimintamattoon ja pelata sen avulla niin, että oppilaat saivat olla pelinappuloina. 

Lautapeli on siis tämä: https://www.amazon.com/Math-for-Love-Prime-Climb/dp/B00PG9590G

Nähdessäni tuon lautapelin ja tutustuessani sen ideaan, lähetin kuvan avustajalleni ja kirjoitin: Arvaatko, mitä suunnittelen? Koska hän on aika hyvin aina perillä ajatuksen juoksustani ja kulkee samalla "taajuudella" kanssani, arvasi hän heti, että tämä versio tehdään tietysti toiminnalliseksi. Mikäpä muu siihen paremmin sopisi, kuin toimintamattomme, jonka taskuihin pelin ympyrät on helppo sujauttaa. 

Pelillä olemme nyt harjoitelleet lukujen ja värien yhteyttä, kerto- ja jakolaskuja sekä tietysti myös helpompia yhteen- ja vähennyslaskuja.

 Tämä peli-idea on todella nerokas! Sitä suositellaan 10 -vuotiaille ja sitä vanhemmille. Pelin keksijä on nimeltään Dan Finkel 
(https://www.youtube.com/watch?v=ytVneQUA5-c

Pelissä on tarkoituksena päästä tasaluvulla lukuun 101 kertomalla, jakamalla, laskemalla yhteen ja vähentämällä 10-nopan lukuja pelilaudalla olevaan pelinappulaan, joka tässä meidän versiossa on siis ihmispelinappula.
Värien symboliikka auttaa oppilasta hahmottamaan tulontekijät. Esimerkiksi luku 18 koostuu kahdesta vihreästä ja yhdestä oranssista. Koska vihreä on luvun kolme väri ja oranssi luvun kaksi väri, on tuosta helppo käsittää, että 3x3x2=18

Oppilailla voi olla noppia varten kädessään kertakäyttökuppi, etteivät nopat pyöri pitkin lattioita. Pelin säännöt löytyvät netistä englanniksi https://primeclimbgame.com/rules/
Tässä meidän versiossamme ei kuitenkaan pelata lautapelin oikeilla säännöillä vaan pelaamme ilman tehtäväkortteja ja muutoinkin mattoon sovelletuilla säännöillä. 

                                               Nopat kannattaa laitaa kuppeihin.

Peli kehittää monenlaisia matemaattisia taitoja ja pelin kulkua seuratessa oli helppo huomata, miten jotkut oppilaat alkoivat heti taktikoimaan ja pohtimaan muitakin ratkaisuja kuin helppoa kerto- tai yhteenlaskua.
Iso suositus meiltä tälle pelille!

ps.  Toimintamaton tilaajille olemme kääntäneet tämän ihmispelin säännöt myös suomeksi ja säännöt tulevat jatkossa maton tilanneille aina automaattisesti mukana.

Love First,
then Teach💜
Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti