sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Sinä olet tähti

Rentoutumista, mindfulnessia ja sananlaskuja koulussa

Liike on lääke, sen me kaikki jo tiedämmekin. Liikkeen ohessa on tässä hektisessä koulumaailmassakin hyvä pysähtyä ajoittain lasten kanssa miettimään keinoja, joilla voi rentoutua, levätä, tyynnyttää suuttunutta mieltään ja auttaa unentuloa iltaisin. 
Teen oppilaiden kanssa mielikuva-matkoja, joihin liittyy aina kaunis musiikki ja tarina, joka johdattelee oppilaita rauhoittumaan. Tarinoiden on hyvä olla levollisia ja paljon positiivisia mielikuvia antavia. Olemme seikkailleet mikä-mikä-maassa Peterin mukana ja matkanneet ketun selässä satumetsässä. Viimeksi teimme tähti-aiheisen rentoutuksen, jonka voit tulostaa itsellesi tästä: 
     Kuvaa klikkaamalla pääset tulostettavaan versioon.

Jotkut oppilaat ovat hyvin elävästi kokeneet matkanneessa taivaalla tähden mukana tai kuvailleet, mitä näkivät ketun selässä matkatessaan. Toisille rentoutuminen on haastavampaa ja sitä on oikein opeteltava.

Olosuhteet on myös luotava rentoutumishetkelle sopivaksi:
- oppilailla täytyy olla ympärillä omaa tilaa
- pään alla on hyvä olla tyyny tai muu pehmike
- viltti tuo turvallisen, oman pesän tuntua
- luokkahuone on hyvä pimentää
- oppilaita kannustetaan pitämään silmät kiinni rentoutumisen ajan
- musiikki vie helposti ajatukset pois luokkahuoneesta ja sen avulla voidaan siirtyä tunnelmasta toiseen
- korostetaan rauhallista hengittelyä ja hiljaisuutta luokassa rentoutushetken ajan
- ei puhuta joogasta, meditaatiosta tai muustakaan uskonnon harjoittamisesta, vaan puhtaasti rauhoittumishetkestäViikon vinkki:
Kun askaroin tämän tehtävän kanssa eilen, sai se minut hihittelemään itsekseni. Aiheena ovat suomalaiset sanonnat/sananlaskut. Koko sananlasku-tiedoston voit tulostaa klikkaamalla ensimmäistä kuvaa.
Suurin osa kuvista on suoraan hymiöistä tehtyjä, osa on Papunetin kuvista.Sanonnat/sanalaskut pitäisi tunnistaa hymiöistä. Isompien oppilaiden kanssa voi tehdä niin, ettei vastauksia heti anna nähtäväksi, vaan hymiöistä pitäisi osata sanonnat päätellä. Pienemmille oppilaille annetaan hymiölauseita vastaavat sananlaskulauseet ja ne täytyisi osata yhdistää. Itse teen tämän tietysti toiminnallisena eli sijoitan lauseet eri puolille koulua ja kun lause löytyy, täytyy se kirjoittaa oikean hymiörivin viereen. Montako olisit tunnistanut kurkkaamatta lauseita😊
Love First,
then Teach💜
Sari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti