maanantai 9. huhtikuuta 2018

Digi-peikko vai digi-taikuri?



Kun digitaalisuus  vuosia sitten otti kouluissa ensiaskelia, oli ensimmäinen reaktioni kauhistus!
Miten tuon kaiken voisi oppia ja mitä ihmettä tämä tulee tarkoittamaan koulumaailmassa?

Tarkoittaako digitaalisuus sitä, että lisäämme entisestään lasten ruutuaikaa ja istumista? Passivoimmeko  lapsia jatkossa koulussakin?
Vahvojen epäilyksien saattelemana otin ensimmäisiä haparoivia askeleita tutustuakseni digimaailmaan. 
Sähköiset portfoliot, näppäintaidot, hiiripiirit, älylaitteet ja muut spesifit sanat alkoivat yhtäkkiä vilistä kahvipöytäkeskusteluissa.

Tuosta on aikaa kulunut jo monta vuotta ja näiden vuosien aikana on vahvistunut entisestään se ajatus, että digi on hyvä juttu, jos siihen malttaa hetken aikaa perehtyä ja selvitellä  kaikki sen tarjoamat mahdollisuudet.
Nyt keskustellaan AR-sovelluksista, 360 -kuvista, älylattioista, editoinnista ja muusta ennen niin mystisestä, ihan ilman ihmetystä. Mitä kaikkea uutta onkaan tarjolla 10 vuoden kuluttua?

Tablettien vallankumous ja älypuhelimet pelastivat mielestäni tilanteen. Ne antavat mahdollisuuden liikkua älylaitteiden kanssa luonnossa ja koulun sisätiloissa erilaisten projektien kanssa. Niillä päästään suoraan mukaan siihen maailman, joka tämän päivän nuorille on arkea.
Minun taival ei ole ollut helppo. Sitä työn ja tuntien määrää, jota olen tehnyt vapaa-ajallani oppiakseni ja perehtyäkseni tablettien mahdollisuuksiin, en uskalla edes laskea. Satoja tunteja olen kokeillut, erehtynyt, onnistunut ja välillä turhautunut. Kuitenkin niitä huikeita ilon hetkiä on onnistumisista on ollut niin paljon, että olen täysin vakuuttunut siitä, että digitaalisuus lisääntyy vuosi vuodelta ja meidän opettajien on pysyttävä mukana, ellemme halua menettää yhtä nykyajan hyödyllisisntä opetusvälinettä.

 Oppilaat tekivät mittayksiköiden muunnoksia havainnollistavia videoita.

Minulla on ollut hyvät tukijoukot. Siskonpoikani on  ollut vuosikausia  Applen laitteiden asiantuntija ja oma poikani seurasi Apple-fanitusta serkkunsa opastuksella. Sieltä se tarttui minuuunkin enkä Applen laitteista ole ihan hetkeen kyllä luopumassa. Koulullamme on kattava i pad-varasto ja itselläni siinä ohessa i phone, joten erilaiset sovellusten yhteensovittaminen on helppoa.

Olen käyttänyt digiä todella paljon kutosten ruotsin tunneilla. Voin sanoa, ettei pakkoruotsi-ajatus pyöri lasten mielessä näillä tunneilla😊 Sen verran hauskaa on näyttänyt olevan. Näissä kuvissa menossa prepositio-harjoitukset.


Olemme käyttäneet tabletteja myös paljon liikuntaa lisäävinä mm. äidinkielen ja matematiikan tunneilla. 
Tulevaisuuden koulun tulee kuitenkin jatkossakin keskittyä tarjoamaan opetusta, joka on laadukasta, oppilaslähtöistä, oppilaan tasoa vastaavaa ja lasten hyvinvointiin tähtäävää. 
Luokissa on oltava työrauha ja opettajalla inhimilliset olosuhteet tehdä työtänsä. Opettajan hyvinvointi heijastuu suoraan hänen oppilaisiinsa!

Digi edellä ei voi mennä, mutta sen kanssa käsi kädessä saavutetaan vielä jatkossa isoja asioita. Sieltä voi joskus jopa löytyä lääke liikkumattomuuteen, sillä se todellakin antaa mahdollisuuden siihen.
 Tulevaisuuden koulu ei saa unohtaa perusasioita: lukemista, kirjoittamista, laskemista, sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja enenevässä määrin myös tunnetaitoja.

Peruskoulun tarkoitus on valmistaa nuoria  tulevaisuuden työntekijöiksi. Meidän täytyy siis myös osata ennustaa, mitä taitoja työelämässä tarvitaan parinkymmenen vuoden kuluttua. Digi on vahvasti osa tätä, eikä sitä voida ohittaa.
Oppilaille se on jo arkipäivää ja he osaavat hyödyntää teknologiaa arjen puuhissaan. Heillä on kalenterit ja laskimet kännyköissä, he pitävät yhteyttä kavereihinsa snäpissä, he kuvaavat ja editoivat, pitävät blogeja ja tubettavat.
He myös pitävät oppimispeleistä, joita koulussa pelataan ja joilla voi kotona jatkaa opiskelua.


 Liikuntasovellukset liikuttavat tänä päivänä jo suurta osaa suomalaisista, jotka ahkerasti seuraavat eri personal trainereiden sivustoja ja YouTube-kanavia. 
Liikuntasovelluksia on alettu nyt myös sovittaa osaksi alakoulujen arkea. 

Sworkit on oiva kuntopiiri-sovellus lapsille!
Näistä vinkeistä tulet kuulemaan tässä blogissa vielä paljon, sillä digistä on, kaikista alkuepäilyistä huolimatta, tullut vahva osa luokkamme toimintakulttuuria. Se innostaa, liikuttaa ja opettaa. Ja nuo kolme avainsanaa ovat opetukseni kulmakivet😊
Pysy kuulolla, yllätyksiä luvassa...

Love First,
then Teach💜
Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti