sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Rinnakkaistarinan kirjoittaminen
-Google käyttöön!


Kuukausittain vaihtuvat kirjoituskalenterit ovat olleet luokassani suuri menestys. Niiden lisäksi olemme pyrkineet kirjoittamaan monella muullakin tavalla. Kymmenisen vuotta sitten otin käyttöön ns. äänettömät paritarinat, jotka ovat aina valtavan mieluisia oppilaille. Äänettömissä paritarinoissa joko opettaja tai oppilaspari päättää otsikon ja se kirjoitetaan wordiin valmiiksi. Sen jälkeen alkaa hiljaisuus. Oppilaat muuttuvat mykiksi, eivätkä saa puhua ennenkuin tarina on valmis. Kumpikin kirjoittaa vuorollaan tarinaa eteenpäin seuraavaan pisteeseen asti, josta toinen oppilas sitten jatkaa. Syntyneet tarinat tulostetaan ja liimataan molempien tarinavihkoihin muistiin. Oppilaat saavat myös halutessaan kuvittaa tarinan Paintilla tai piirtämällä perinteisesti vihkoonsa. 

Elokuussa ilmestyvässä kirjassani on myös vinkki erilaiseen, toiminnalliseen tarinatuntiin. Se on luokkani yksi suosikkiharjoituksista tarinoiden tiimoilta.( Muistathan, että tilaamalla kirjan oikealla valikossa olevaa kirjan kuvaa klikkaamalla, saat kirjan VIP-hintaan.)

Tänään ajattelin kuitenkin havainnollistaa uudenlaisen tavan kirjoittaa tarinoita digitaalisuutta hyödyntäen. Tarina kirjoitetaan Google Slidesiin siten, että tarinassa kulkee vierellä koko ajan ns. rinnakkaistarina. Lukijalle annetaan vaihtoehtoina kaksi tarinan etenemistapaa, joista hän joka kerta valitsee suunnan, johon haluaa tarinan etenevän. Tällaisen tarinan kirjoittaminen vaatii jo jonkun verran enemmän hahmottamiskykyä ja kärsivällisyyttä kuljettaa kahta tarinaa rinnakkain. Toisaalta se antaa innokkaille kirjoittajille mahdollisuuden ihan uudenlaiseen kirjalliseen tuottamiseen. Myös pojat innostuvat, kun saavat tehdä tarinaa koneella ja tekstin tuottaminen on näin helpompaa. 
Tein tästä mallivideon katsottavaksi ja myös ohjevideon tällaisen kirjoituksen tekemiseen Googlella.

Mallivideo:
Ohjevideo:
Tekstiruuduista voi muokata mieleisensä näköisiä esimerkiksi näin(tämä ei ole linkki, vaan mallikuva):


tai näin:


Tsemppiä viimeisiin päiviin!

Love first,
then Teach💜
SariEi kommentteja:

Lähetä kommentti