tiistai 9. toukokuuta 2017

Nyt ope liikkuu!

"Liike on lääke"- sanonta lienee meille kaikille tuttu. Liikunta näyttelee minun elämässäni suurta roolia. Se auttaa jaksamaan arjessa ja töissä, vähentää stressiä, parantaa some-niskan aiheuttamia ryhtiongelmia ja antaa hyvää oloa niin paljon, etten voisi kuvitella elämää ilman jonkunsorttista liikuntaa.

Olen henkilökohtaisesti erittäin huono lähtemään saleille liikkumaan. Yritän löytää arjesta mahdollisuuksia liikkumiseen, sillä esimerkiksi kuntosalit eivät vain ole minun juttuni. Näissä jatkossa täällä jakamissani harjoituksissa onkin pointtina se, että niitä voi suorittaa oman kodin ja pihapiirin alueella, vaikka omien lasten leikkejä vahtiessa. Minulla on iso koira, jota pitää säännöllisesti lenkittää ja se antaa minulle säännöllistä ja pelastavaa arkiliikuntaa. Koiran kanssa metsässä samoillessa teen usein erilaisia lihaskuntoharjoituksia. Totesin, että samallahan nämä metsäkeikat voi hyödyntää treeniajaksi, kun koira touhuilee nenä maata viistäen omia juttujaan.

Tällä kertaa kuvasin pienen treenivideon kuitenkin meren äärellä Kreikassa. Toimin Tjäreborgin Pilates-matkojen vetäjänä ja käväisin, lumisateeseen kyllästyneenä, äkkilähdöllä vappuna tutkailemassa seuraavaa matkakohdetta. (lisätietoa treenimatkoistani löytyy täältä: https://www.tjareborg.fi/pilatesmatka-rodokselle  )Siellä tulikin sitten mieleeni, että voisihan näitä omia aamutreenejä laittaa vihdoinkin videolle, kun on tullut niitä jo monta vuotta jumpparyhmäläisilleni luvattua. Vedän viikottain Terve selkä-, ÄijäPilates-, Tehotreeni-, ja  Pilates-ryhmiä. Liikuntaryhmiä olen ohjannut jo yli 20 vuotta, mutta Pilateksesta hurahdin täysin kymmenisen vuotta sitten ja kouluttauduin sitten itsekin Pilates-ohjaajaksi. Eli aika paljon treeneissäni on aina Pilates-vaikutteita sen ryhtiä ja rankaa hoitavien vaikutusten vuoksi. 
Ryhmäläisteni joukossa on hurjia tarinoita siitä, kuinka uhkana oleva selkäleikkaus on saatu väistettyä Pilateksen avulla, miten jatkuvat iskias-kivut ovat jääneet historiaan jne.
Olen erityisen iloinen siitä, että miehet ovat löytäneet myös Pilateksen. Äijä-Pilates-porukka on tunnustanut ajatelleensa ensin, että se on jotain "akkojen humpuukihommaa" ja heidän ensimmäinen kertansa jumpassa on luultavimmin ollut valistuneen vaimoväen ansiota. Ensimmäisen Pilates- tunnin jälkeen totuus on kuitenkin selvinnyt nopeasti äijille itselleenkin. Lihasten tutina tunnilta poislähtiessä ja kommentit "luulin, että mun vatsalihakset on hyvässä kunnossa" kertovat siitä, että tunnilla on tehty kovasti töitä😃

Syvät vatsa- ja selkälihakset ovat kaiken liikkumisen A ja O. Ne ovat mukana jokaisessa kehon liikkeessä. Ne tukevat selkärankaa ja suojelevat selän nikamia. Vaikka ulkonäön kannalta on mukava, kun on pyykkilautavatsa, on kuitenkin terveyden kannalta tärkeämpää, että syvät, rankaa tukevat, lihakset ovat vahvat. Pilates on niiden vahvistamisessa ykköslaji!

Tässä pienessä videossa keskitytään keskivartalon vahvistamiseen kuntopiirin omaisessa harjoituksessa. Koko sarjaa tehdään vähintään kaksi kierrosta, mutta mielellään jatkossa kolme kierrosta. 
Kaikissa (varsinkin lankkuhyppelyssä) pitää keskivartalon korsetin olla tiukkana. Mikäli sinulla on välilevyongelmia, suosittelen tekemään hyppelyn sijaan pelkkää askeltamista. Tee jokainen liike hallitusti niin, että kaikki liike lähtee aina keskivartalon aktivoimisesta. Tee jumpan alle hyvä lämmittely!

Jatkossa on luvassa pehmeämpiä selänhoito-harjoituksia, mikäli tämä lihaskuntotreeni ei tunnu sinulle sopivalta.

Ja sitten ei muutakuin jumppavermeet päälle ja liikkumaan. Valitan kuvan pientä kokoa. Se on kuvattu tabletilla pystyasennossa ja muokattu i moviella, joten videota ei saa zoomattua isommaksi. Hieman suuremmaksi sen saa koko näytön tilassa (jumppa kannattaa katsoa vaikka läppärillä, sillä se näkyy suurempana).

Klikkaamalla kuvaa pääset YouTube-videoon.Näitä liikkeitä voi sovellutusti tehdä myös liikkatunnilla(nurmijumppana) isompien oppilaiden kanssa.

Jos toukokuun viimeisissä päivissä on väljää, voisi oppilaatkin laittaa pelaten liikkumaan. Olettekos koskaan kokeilleet oppilaiden kanssa liikunta-muistipeliä? Siinä muistamisen lisäksi liikutaan löydettyjen parien ohjeiden mukaan. 
Muistipelissäni on 24 korttia eli yhteensä 12 erilaista liikettä. Peliä kannattaa pelata pareittain tai max kolmen hengen ryhmissä.

Tämä on myös kiva kesäpeli omien lasten kanssa pelattavaksi. Lasten muisti vain on niin paljon parempi kuin meidän aikuisten, että luultavimmin lapsi saa tehdä suurimman osan liikkeistä😄

Oman liikunta-muistipelisi pääset lataamaan tästä (mobiililaitteella avatessa liite ei näy oikeanlaisena. ) Tulosta kaksi kappaletta näitä 12:sta liikettä ja laminoi ne valmiiksi, niin saat mukavat välipalaliikuntakortit luppohetkiin. Jos toukokuun kirjoituskalenteri kiinnostaa, sen löydät tämän linkin takaa:


Love first,
then Teach 💜
Sari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti