maanantai 6. elokuuta 2018

Peppu irti penkistä-toimintamatto

Peppu irti penkistä-toimintamatto



Blogini Facebook -sivulla olen jo näitä toimintamattokuvia ja infoa jaellut, mutta aikaa ei ole ollut aiemmin kertoa tätä mattoprojektin tarinaa alustapitäen😊
Toimintamaton tarina alkoi pari vuotta sitten. Halusin oppilailleni satataulun, joka olisi niin iso, että koko luokka voisi kerrallaan toimia sen päällä. Sellaisia löytyi markkinoilta pelkkinä numeroversioina(pienempiä nekin olivat kuin olisin toivonut) ja minä halusin mahdollisimman muunneltavan mallin. Siispä suunnittelemaan itse sellaista!
Tarvitsin siis suuren maton, jossa olisi paljon läpinäkyviä taskuja, joihin voisi sujauttaa kirjaimia, numeroita, muotoja , koodimerkintöjä, sanoja , symboleja jne. 
Otin yhteyttä ystävääni Eve Kortesalmeen, joka on tekstiili-insinööri koulutukseltaan, mutta saanut myös käsityönopettaja-koulutuksen. Hän ymmärsi siis oikein hyvin minkälaiseen tarpeeseen matto tulisi. Eve ymmärtää myös materiaalien ominaisuuksia paremmin kuin minä. Niinpä Eve alkoi selvittelemään sopivia materiaaleja, jotka kestäisivät kulutusta koulukäytössä ja joihin mattoa voisi alkaa suunnittelemaan.
Ensimmäinen mattoprototyyppi syntyi reilu vuosi sitten parin viikonlopun ponnistuksena. 
Siitä saatiin käyttöön koematto, jolla päästiin toimintaa kokeilemaan. 
Kun matto oli ollut koekäytössä hetken, tajusin, että tämä on aivan älyttömän hyvä juttu!Lapset rakastivat mattotunteja! Se on värikäs ja suuri ja houkuttelee lapsia toimimaan ja osallistumaan
Mattoa voi käyttää myös ulkona. Maton mukana tulevat hoito-ohjeet sekä linkki, josta voit tulostaa numerot valmiiksi. Pienellä lisämaksulla Riika laittaa numerot mattoon valmiiksi.

Jonkun ajan kuluttua otin mattoa opekoulutuksiin mukaan malliksi ja koska koulut halusivat sitä itselleen hankkia, oli vastattava kysyntään ja valmistettava malli, jota voisi myydä. Tämä kun oli alunperin vain itselle ja oman luokan tarpeeseen toteutettu. Maton tekemiseen ja suunnitelemiseen ym. kuvioihin meni kuitenkin niin paljon aikaa, että siinä vaiheessa Eve totesi, ettei hänellä pienten lasten kanssa ole valitettavasti enempää aikaa käyttää tähän projektiin.

 Silloin remmiin hyppäsi tuttu ompelimo Riika, jossa Riika Herttola alkoi testailemaan näytekappaleilla saumojen kestävyyttä ja erilaisia ratkaisuja ommella taskuja vahvaan pohjapressuun kiinni.
Malli on täsmälleen samanlainen, kuin joka aluksi Even kanssa suunniteltiin , mutta taskujen tekoon Riika löysi tavan, joka olisi viimeistellympi ja ei veisi niin paljoa aikaa(kauan siinä vieläkin menee, koska käsityönä tehdään alusta loppuun😊) kuin se minun ja Even alkuperäinen 44 h/matto. Toki tuohon meidän aikaan kuului kokeilua, tuotekehittelyä ja monta "eikun näin, eikun sittenkin näin"-juttua...Riikalla oli ammattilaisena myös koneet ja systeemit(isot pöytätilat ja oikeat välineet), jotka takaavat paremman lopputuloksen.


Muutaman kuukauden työsarka siinäkin oli, kunnes ensimmäinen myyntimatto valmistui. 
Sen koko on tarkasti suunniteltu 100-taskujen koon ja lisäkoordinaatistotaskujen mukaisesti niin, että sen leveys on 2,75 cm ja korkeus 3,8 m. Otin maton taas ensin koekäyttöön luokkaani ja koska matto toimi erinomaisesti, läpäisi se testimme.
Maton voi myös tarvittaessa jakaa kahteen luokkaan puolikkaana, sillä siihen on ommeltu tarranauha keskelle. 

Näin siis alkoi toimintamaton tarina ja nyt se on jo lähtenyt lukuisiin Suomen kouluihin tuomaan lisää toiminnallisuutta luokkaympäristöihin🏃
Ensimmäinen matto lähti Ruotsiinkin kesän aikana(posti vei yllättävän nopeasti paketin perille). Siellä toiminnallisuus tulee olemaan ensi lukukauden teemana ja sain viestin, jossa kerrottiin matolla olevan tärkeä osa teeman toteutuksessa💗
On niin ihanaa, että matto on koettu tarpeelliseksi monessa muussakin paikassa ja sen avulla tuodaan lisää iloa koulupäiviin!!

Peppu irti penkistä- toimintamaton käytössä tulee olemaan rajattomat mahdollisuudet. Erkka-opemme Teija Jokinen oli mattotunneilla mukanamme ja havainnoi erityisopetuksen kannalta seuraavia positiivisia vaikutuksia maton käytöstä matematiikan opetuksessa (nämä faktat toimivat tietysti kaikilla oppilailla): 
-matto kehittää oppilaiden lukumääräisyyden tajua
- se auttaa lasta hahmottamaan lukujen suhdetta toisiinsa ja lukujen paikka-arvoa
-kun mattoa käytetään yhteen- ja vähennyslaskuissa, mallintaa ja vahvistaa se samalla yhteen- ja vähennyslaskustrategioita ja lapsi oppii luomaan omia sisäisiä malleja laskustategioista "kävelemällä" laskuja läpi
- matolla liikkuen lapselle jää oman toiminnan ja liikkumisen sekä visuaalisen hahmottamisen kautta muistijälkiä lukujen suhteessa toisiinsa
- vahvistaa lukujärjestelmän hallintaa

Äidinkielen osalta (kirjaimet tai sanat taskuissa numeroiden paikalla) aukeaa kielelliseen harjoitteluun myös huikeita mahdollisuuksia.
Maton avulla voi harjoitella mm.
- fonologista tietoisuutta: äänteiden tunnistamista- ja kestoa, tavu- ja sanatason harjoituksia...
- fonologista herkkyyttä ja nimeämistä: millä sana alkaa, mihin se loppuu jne
- nopean nimeämisen harjoituksia
 -lapsen omaa aktiivista osallistumista kirjaimien tunnistamisessa ja tavujen muodostamisessa sekä  sanojen luokittelemisessa
- koodauksellista ajattelua yhdistettynä äidinkieleen kirjaimia järjestyksessä keräten ja samalla itse liikkuen
Mattoharjoituksiin voi mukavasti yhdistellä erilaisia välineitä: Hernepusseja, noppia, vanteita, pelikortteja jne.
- matolla voi harjoitella myös mm. yhdyssanoja, lauseiden sanajärjestyksiä, vieraiden kielten sanastoa ym. (seuraavassa videossa matto puolikkaana kutosten ruotsin tunnilla)

- matto on erinomainen myös varhennettuun kieltenopetukseen(taskujen avulla voi harjoitella värejä, numeroita, vaatekappaleita, ruumiinosia, eläimien nimiä jne.)
Eskarit mattoleikissä
Matolla voi myös koko luokka kerrallaan pelata erilaisia pelejä, joita esittelen tarkemmin koulutuksissa, kun opettajat pääsevät itse matolla toimimaan.









Liikkuva koulu- hankkeissa mukana olevat koulut ovat innolla hankkineet mattoja. Minulle on luvattu kuvamateriaalia lasten oppimistuokioista matolla ja niitä saamme sitten blogin kautta yhdessä ihastella!
Toimitusajat olivat kesällä pitemmät suuren tilausmäärän vuoksi, mutta olemme saaneet kaikki tilaukset toimitettua sovitusti ennen koulun alkua👍 Syksyn tilauksia on nyt otettu vastaan ja jos haluatte koulullenne oman maton tälle syksylle, voi toimitusajoista, hinnasta, ym. ottaa yhteyttä joko sähköpostitse

sari.salo@alajarvi.fi
riika.herttola@gmail.com
tai 
Sarille suoraan messenger-viestin kautta.
Maton hoito- ohje ohessa:

PEPPU IRTI PENKISTÄ- TOIMINTAMATTO

Hoito-ohje:

-Tarpeen vaatiessa maton voi pyyhkiä miedolla saippuavesi liuoksella.
-Mattoa suositellaan käytettävän ja säilytettävän siten, ettei taitoksia synny läpinäkyvän muovin kohdalle.
-Älä jätä mattoa kosteaan tai aurinkoon.
-Numerot/tulosteet, joita aiotaan pitää pitkään taskuissa, pitää heti laminoida, päällystää kontaktimuovilla tai laittaa muovitaskuissa maton taskuihin. Näin ne eivät käytössä rypisty ja pitkissä säilytyksissä muste ei pääse tahraamaan taskuja. Näin ne myös kestävät käytössä pitkään.
-Mikäli laminointi ei ole mahdollista, numeroiden tulostamiseen ainoastaan lasertulostus (ei mustesuihkutulostusta) ja tulosteiden poisto taskuista heti käytön jälkeen (ei pitkiä säilytyksiä tulosteiden kanssa).
-Mattoa suositellaan käytettäväksi +5 - +25 asteen lämpötilassa.
-Käytäthän erityistä varovaisuutta, kun asettelet laminoituja papereita taskuihin, ettei terävät kulmat tai reunat osu ompeleisiin.

Takuu:
-Matolla on kuluttajasuojalain mukainen 14 päivän palautusoikeus.
-Takuu korvaa valmistusvirheet.
-Takuu ei korvaa käytössä aiheutuneita rikkoontumisia, kulumisen tai ajan aiheuttamia muutoksia pressussa, tarranauhoissa, tarrojen liimoissa eikä kristallimuovissa.
-Takuu ei korvaa laminoimattomien tulosteiden aiheuttamia tahriintumisia.
Mattoa tulee käyttää aina normaalia varovaisuutta noudattaen opettajan valvonnassa!

Lisätiedot:
-Huomioithan, että matto on käsityönä valmistettu, Sarin ideoiden ja tarpeen pohjalta. Mattoa kehitellään jatkuvasti uusien ideoiden ja palautteen perusteella. Mattoon tulee jatkossakin uusia ohjeita ja niitä Sari jakaa blogissaan ja bloginsa Facebook-sivulla.
 -Maton ideointi Sari Salo p.040 059 7331 sähköposti sari.salo@alajarvi.fi
-Maton valmistus Riika Herttola p.050 596 3518 sähköposti riika.herttola@gmail.com

-Käyttöohjeet ja koodit on tarkoitettu ainoastaan ostajan käyttöön, eikä niitä saa luovuttaa kolmansille osapuolille.
"Minkä ilotta oppii, sen surutta unohtaa😊"


Love first,
then Teach 💜
Sari





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti