perjantai 3. elokuuta 2018

Ensimmäiset koulupäivät lähestyvät

Ensimmäinen koulupäivä

Jotain kutkuttavan jännittävää siinä aina on...ensimmäisessä koulupäivässä. Oppilaat näkevät pitkästä aikaa kavereitaan(joitakin ei ole nähty koko kesänä) ja opettaja tapaa pituutta venähtäneitä ja ruskettuneita "lapsiaan" pitkästä aikaa.
 Joillekin oppilaille ja opettajille tulee kokonaan uusi luokka, kun taas toiset jatkavat tutussa turvallisessa porukassa.

Minulla, yhdysluokan tyyliin, vaihtuu aina puolet luokasta. Viime vuoden neloset siirtyvät seinän taakse Jari-open luokkaan ja uudet kolmoset saapuvat  minulle. Pienessä koulussa kaikki ovat kuitenkin toisilleen jo entuudestaan tuttuja, joten alkurutiinit hoituvat varsin vaivattomasti.
Kun luokkaan tulee uusi oppilas, tuo se oman jännityksensä porukkaan. Näin on nyt myös minun luokassani. Ensimmäiset päivät täyttyvätkin nyt varmasti porukkaan sulautumisharjoituksista ja luokan tapoihin tutustumisesta.
Olen suunnitellut luokalleni varsin vauhdikkaan alun. 
Luokassa odottaa lukittu arkku. 
Koulu saadaan kunnolla käyntiin ja arkku auki, kun suoritetaan ensimmäisen koulupäivän aikana erilaisia toiminnallisia tehtäviä. Tehtävistä kertyy numerosarja, jolla lukko sitten aukeaa ja päästää virallisesti "kouluun". Tämä harjoitus toimii niin kuin käänteinen pakopeli. 

Mitä arkussa sitten on? 
Sain eräältä viimevuotiselta oppilaaltani kesällä viestin ja kuvan: "Ope, luin yhden kirjan. Tämä olis niin sun juttu! Ota tämä ensi vuonna luokkaasi luettavaksi."

Tietysti ensimmäisenä oli valtavan iloinen olo siitä, että tuo lapsi lähestyi opea(kesälomallakin), kun oli LUKENUT kirjan. Ja voi kuinka hyvin hän opettajansa ja open työtavat tunsikaan. 
Ilman muuta menin heti kirjastoon ja lainasin itselleni yhden kappaleen kirjaa. Luin sen ja tilasin sitten koko luokalleni samanlaiset kirjat. Nuo kirjat odottelevat nyt arkussa... 
Kirja kuuluu Mysteerinmurtajat-sarjaan ja siinä ratkotaan erilaisia mysteerejä. Ratkaisut eivät lue suoraan kirjassa, vaan QR-koodeja availemalla viedään tarinaa eteenpäin(sieltä löytyy ratkaisuvaihtoehtoja). 
Päätin keksiä luokallenikin neljää omaa mysteeriä. 
Olin jo yhteydessä kirjan kirjoittajaan Ilkka Mattilaan, joka oli iloinen kuulleessaan kirjansa päätyneen tällaiseen projektiin. Hän lupasi olla ilman muuta mukana projektissamme. Hän lähettää oppilaille ensin videotervehdyksensä ja saattaa tulla myös käymään moikkaamassa lapsia!
Tästä tulee niin kivaa!

Mitä muuta kuuluu ensimmäisiin koulupäiviin? No tietysti ainakin naulakkomerkin teko.
 Teemme tällaiset graffiti-nimet tällä kertaa. 
Nämä voi tehdä ilmaisella Graffiti creator-ohjelmalla ja sen jälkeen liittää wordissä tiiliseinätaustaan. Tai kuvan voi myös ensin tallentaa ja tulostaa, jonka jälkeen leikkaa-liimaa systeemillä liittää tulostettuun tiiliseinän pätkään. 


Tein itselleni koulukäyttöön myös tällaiset bitmojit, joihin räätälöin sopivia tekstejä. Näitä voi sitten liittää sellaisenaan sähköisesti palautettaviin tehtäviin tai tulostaa nämä tarra-arkille ja liimata esim. tarinavihkoihin.


Appstoresta ja Play-kaupasta hakusanalla "Bitmoji" löytyy ilmaisia sovelluksia.

Toiminnallisen oppimisen koulutuksia on tulossa valtavasti vuoden aikana eri paikkakunnille. Osa koulujen omina vesoina, mutta suurin osa Liikkuva koulu- hankkeen organisoimina.

Tavataan heti syys-lokakuun aikana mm. Vaasassa, Kauhajoella, Asikkalassa, Tuusulassa, Riihimäellä, Nakkilassa ja Porissa. Tulossa myös yksi "avoin" koulutus Alajärvelle, jonne voivat osallistua kaikki ne, joilla ei omassa kaupungissa koulutusta ole.


Mukavaa työn aloitusta juuri sinulle! Teet tärkeää työtä!

Love first,
then Teach,
Sari 💜Ei kommentteja:

Lähetä kommentti