sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Talviolympialaiset 2018

Kohti Koreaa....

CITIUS, ALTIUS, FORTIUS!

Olen viime päivät askaroinut olympialaisprojektin parissa. Teemme siitä yhden monialaisen kokonaisuuden. Laitan siitä muillekin halukkaille tässä sellaisia juttuja jakoon, jotka on tehty tulostettavina versioina.Osa puuhista on pelkkää luokka/ulko- toimintaa, eikä niihin paperimateriaalia tarvita.

Millainen maa Etelä -Korea oikein on? Teemme virtuaalimatkat Suomesta Koreaan, mittaamme reitin ja katsomme, kuinka kauan Suomen olympiajoukkue matkusti Koreaan. Tutustumme myös Etelä -Korean eläimistöön ja kulttuuriin.
Etelä-Korean kansalliseläin on Siperian tiikeri ja tiikeri on myös yksi olympialaisten maskoteista.
Koreassa eläimet ovat tärkeitä. Meneillään on koiran vuosi. Mitä se oikein tarkoittaa?

Monta ihmeellistä ja yllättävää asiaa löytyi Etelä-Koreasta. Olisitko voinut uskoa, että Etelä-Korean internet-yhteydet ovat maailman nopeimmat?Yhteydet kattavat koko maan ja 92,4 % kansasta käyttää internettiä.
Kaikenikäiset ihmiset pelaavat PC-pelejä. Ne ovat iso osa korealaista kulttuuria. Siellä on jopa omia PC-kahviloita aikuisille ja lapsille. Niissä järjestetään videopeli-turnauksia.

Vessat ovat Aasiassa omaa luokkaansa. Japanissa vuosia sitten asuneena, tuo ilmiö tuli tutuksi. Koreassakin kerrotaan olevan Hi-Tech-vessat. Niissä on kaikki elektronista. Lämmitetty istuinosa, automaattinen suihku pepun pesuun ja pesun jälkeen kuivaava puhallin. Myös radiokanavan voi pöntöstä valita vessakäynnin ajaksi.

Olympialaisia varten on tehty 259 kulta-, hopea-, ja pronssimitalia. Kuinka monta Suomi niistä saa? Siitä tehdään oppilaiden kanssa arviointia ja dokumentoidaan, osattiinko yhtään arvioida oikein.

Tutustumme varjokuvien avulla eri lajeihin. Koko paperi-projektin voit tulostaa klikkaamalla tätä kuvaa.

Keskustelemme mitä mikäkin laji tarkoittaa ja etsimme niihin netistä tietoa. Oppilasryhmät saavat valita yhden mieluisan lajin, jonka esittelevät muille oppilaille. Heidän tehtävänään on myös keksiä joku liikunnallinen tuokio lajiin liittyen💪
Teemme myös eka päivien kisaveikkauksen, jonka voit tulostaa tästä:

 Sen jälkeen pohdimme hieman olympialaisten historiaa ja olympiarenkaiden merkitystä:


Teemme seinälle suuret renkaat maanosineen. Liitämme jokaiseen maanosaan sen tärkeimpiä nähtävyyksiä kuvina.
(Alkuperäisiin karttakuviin linkki löytyy täältä:https://drive.google.com/file/d/0B32Lt8nIzwnrNnVWUzdoSXpFeWc/view)

Pidämme koulussa myös varjo-olympialaiset. 
Lajit ovat vasta kehitteillä, mutta ne liittyvät tietysti lumeen ja jäähän. Touhuamme pulkkamäessä, luistimilla ja suksilla.

Sisällä otamme pienet lumipallot(valkoiset mini-pehmopallot) ja keksimme siitä uuden olympia-lajin. Lajin nimi voisi olla Lumipallo-puhku. Puhallamme pilleillä pikkupalloja "maaliin". Samalla harjoittelemme vielä murtolukuja. Montako palloa kymmenestä meni maaliin?
Pelaamme myös virtuaalilätkää olympialaisten omilla sivuilla.
Tutustumme myös kisojen maskotteihin Soohorangiin ja Bandabiin.
Kuva Wikipedia

Projekti elää lähiviikkojen aikana ja katsotaan, mitä kaikkea muuta vielä keksitään!Lapset saavat olla mukana keksimässä.
Tämä video on hyvä johdattelu olympialaisiin!

https://youtu.be/vxE8v72B6xU

Monenlaista tietoa olympialaisiin liittyen löydät täältä: http://www.cbc.ca/cbckidsolympics/blog

Love First,
then Teach💜
Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti