tiistai 19. syyskuuta 2017

PIP-viikko 3.päivä


Mayojen pallopeli Pok-a-tok



Peppu irti penkistä-kirjassani on yhtenä historian leikkinä tämä Maya-jaksoon soveltuva pallopeli, jota hekin aikanaan pelasivat. Tosin heidän sääntönsä olivat hieman erilaiset ja aika hurjatkin.
Tämän linkin takaa voitte katsoa ensin materiaalia oikeasta Pok-A-Tok-pelistä. Muistakaa kuitenkin, että tämä meidän kouluversio ei ole näin vaikea. Meillä saa käyttää käsiä kavereille heittelyssä.






Toimintapaikka: liikuntasali
Tavoitteet: Tutustua Mayojen vapaa-ajanviettotapaan itse kokeillen( sopii etenkin niille oppilaille, jotka historiassa käsittelevät tätä jaksoa).
Materiaalit: Vanteet, pallo
Etukäteisvalmistelut: Vanteet (esim. 4 kpl) laitetaan roikkumaan esimerkiksi liikuntasalin köysiin/ puolapuihin/ koripallokoreihin.
Tehtävän kulku: 
Taustatietoa: Pok-a-tok oli pallopeli, jossa koetettiin saada raakakumista palloa noin 7 m korkealla olevien pystysuorien renkaiden läpi. Palloa ei saanut koskettaa käsillä eikä jalkaterillä. Areena oli 144 m pitkä ja 36 m leveä. Peli saattoi kestää lukuisia päiviä, ja kun pallo saatiin viimein maaliin, uhrattiin voittajajoukkueen kapteeni temppelin huipulla auringonjumalalle. 

PIP-kirjan kouluversio: Tässä tehtävässä pelataan kuitenkin kouluversiota Pok-a-Tokista kahdessa joukkueessa. Pelissä yritetään saada pallo vanteiden läpi heittämättä sitä käsillä. Pallon voi puskea vanteeseen tai sitä voi polvella pompottaa. Siihen voi myös koskea muilla vartalon osilla esim. olkapäillä ja kyynärpäillä.
Käsin voidaan kyllä heitellä palloa joukkuetovereille, mutta maalia käsin ei saa tehdä
Molemmat joukkueet voivat käyttää koko salia ja salissa saa vapaasti liikkua, mutta pallon kanssa ei saa liikkua. Molemmat joukkueet yrittävät saada läpi samoista vanteista.  Vaikeaa eikö totta?

Loppupohdinta: Miltä Pok-a Tok tuntui? Mikä siinä oli vaikeinta? Mitä ajatuksia Mayojen uhraamiskulttuuri sinussa herättää?

OPS2016: L1, L2

PS. Maya-kulttuuriin kuuluu monia lapsia kiehtovia yksityiskohtia. Niistä voi poimia parhaita paloja täältä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mayojen_korkeakulttuuri

Mikäli et pääse luokkasi kanssa saliin tänään kokeilemaan Mayojen pallopeliä, voitte varmasti kirjoittaa toiminnallisesti kirjoituskalenterin avulla.
Tulosta se tästä: 




Love first,
 then Teach💜
Sari





2 kommenttia:

  1. Hei!Kiitos kivoista ja liikuttavista ajatuksista. Olen varhaiskasvatuksen puolella ja hieman muokkaamalla olen liikkunut oman 3-4v ryhmäni kanssa. Liikuntabingo muokkautui sammakon minikirjeiksi ja hauskaa oli! Punnerrettiin ja harjoiteltiin x-hyppyjä seisten ja lattialla vaakatasossa. Iloisia ilmeitä, rauhallisia mieliä ja punaisia poskia oli jumpan päätteeksi :)
    T.Hanna-Riikka

    VastaaPoista
  2. Voi miten hauskalta kuulostaa! Pikku-sammakoille terkkuja!

    VastaaPoista