lauantai 26. elokuuta 2017

Valinnaisaineet alakoulussa

*Kotitalous

Olen intohimoinen kokkaaja ja leipoja! Kasvatan omassa puutarhassani mahdollisimman paljon kaikkea syötävää. Sen takia oli itsestään selvää, että otan tämä valinnaisaineen opetettavaksi 4-6 luokkalaisillemme.
 Viime vuonna jo aloittelimme ja saimmekin aikaan monenlaista. Meillä oli puutarhakokkailujen lisäksi vierailevana tähtenä keittiössä koulumme virolaissyntyinen siistijä, joka opetti meitä tekemään virolaisia leivonnaisia ja salaatteja. Kävimme myös päätösbileissä tutustumassa paikalliseen thaimaalaiseen ravintolaan, jossa saimme maistella vähän tulisempia herkkuja😋Näiden ohella opettelimme myös laatimaan omia kauppalistoja, etsimään reseptejä netistä, suunnitelemaan omaa menuta, taittelemaan lautasliinoja ja kattamaan pöytiä. Harjoittelimme myös mm. pöytien siivoamista, tiskien laittoa, kävimme puolukassa ja sienestämässä .
Tänä vuonna aloitimme kotimaisella kattauksella omassa puutarhassani. Asun lähellä koulua, joten on hienoa saada tuoda lapset tänne meille tutustumaan siihen, miten ja missä ruokaa voi kasvattaa ja miten ruoka päätyy lautaselle.
Rocky-koiranpentu sai varovasti tutustua pieneen ryhmään oppilaita kerrallaan.
Aloitimme jakautumalla sovittuihin työryhmiin. Reseptit oli jo koululla liimattu valmiiksi kotitalousvihkoon. Yksi ryhmä nosti valkosipulit.


Muhkeita valkosipuleita oli lähes 200 kpl!


Yksi ryhmä puolestaan putsaili kuivatettuja pikkuvalkosipuleja pullasudilla mullasta ja katkoivat niistä pienet juuret pois seuraavaa istutusta varten.

Työn jälki oli aivan priimaa!

Osa oppilaista keräsi viherherukoita ja vadelmia piirakkaa varten.Piirakan ohjeen muokkasin liian hyvää-blogin mustikkapiirakasta. Vaihdoin tilalle oman puutarhan marjat ja tuplasin ohjeen ainesosat.


Yksi oppilasryhmä lähti luonnonyrttejä keräämään. Tarkoitus oli tunnistaa open antaman mallin mukaisesti vuohenputki! Ja löytyihän niitä. Tosin yksi oppilas halusi kerätä niitä kotiinsa lettutaikinaa varten, kun oli varma, ettei niitä heillä kasvanut😊

Lettutaikina oli aivan perustaikina, muta lisänä vastakerätyt, pestyt ja silputut vuohenputket.

Jokainen paistoi oman lättynsä.
"Tämä on todella hyvää!!"

Tuleva koulukoira sai tutustua kotiymäristössä lapsiin ja leikkikavereita piisasi.
Vaikka nämä tunnit ovat hektisiä ja kiireisiä, niin saan näistä itsekin niin kovin paljon! Lasten tekemisen riemua on mahtava seurata. Ja kuinka paljon taas opittiinkaan! Tunnistettiin puutarhan kasveja, tutkitiin reseptiikkaa, mitattiin desejä ja ruokalusikallisia, mietittiin paistoaikoja ja kypsyyttä, opeteltiin kuivaamista ja leipomista. Lupasin, että talven mittaan käytämme noita kerättyjä valkosipuleja valkosipulipatongin täyteaineena. 
Välillä sai ottaa ihan rennosti.
Ensi kerralla harjoittelemme sitten säilömistä ja hilloamista. Oman puutarhan sadolla tietenkin 😊 


Love first, 
then Teach💜
Sari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti