sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Projektina Suomi 100

Nyt juhlitaan 100-vuotiasta Suomea!


Tagulilla saa tehtyä mukavia Suomi-aiheisia sanapilviä.

Suomi-teemaiset oppitunnit on mukava ajoittaa itsenäisyyspäivän alle, vaikka tänä lukuvuonna niitä on tehty tietysti läpi syksyn. Luokassani aloitettiin jo viime keväänä 100-vuotiaan Suomen juhlinta. 

Teimme monialaisen viikon  ja mm. kokosimme minä-laatikon (ohje Peppu Irti Penkistä-kirjassa), maalailimme Suomen karttaa lumeen, liikuimme Selviytyjät Suomi-seikkailussa (ohje kirjassa) ja teimme Arvaa kuka- pelin Suomen presidenteistä.


 Kirjallisuutta

Kirjallisuudessa tutustuimme mm. Tove Janssonin Muumi-tuotantoon järjestämällä Muumi-päivät. Viimevuotinen työkokeilijani Eveliina taitavana piirtäjänä piirsi minulle toiveideni mukaisen kuvan Muumilaaksosta ja tein siitä kuvankäsittelyllä luokalleni toiminnallisen lautapelin. Kaikki toiminta-tehtävät liittyivät Muumien seikkailuihin. Tietotehtävissä taas testattiin Muumi-tietämystä. Allaoleva kuva on siis Eveliinan piirros, jonka olen tehnyt peliksi. 

Piirros Eveliina Etula 2016
Pelin kuvasta tein myös sähköisen palapelin, johon linkki on tässä.

Taidetta

Taiteessa analysoimme suomalaisia taidekuvia ja muokkasimme niitäkin kuvankäsittelykeinoin. Etsimme kuvista erilaisia tunnelmia ja opiskelimme niiden avulla mm. sanaluokkia.




 Digiä

Koodasimme Suomen kaupungeissa (ohje kirjassa) ja pidimme erilaisia digi-visailuja. Toiminnallinen Suomi-visailu pidetään luokassani itsenäisyys-viikolla. Sen tikku-ukko-kuvat on tehnyt myös pyynnöstäni ohjeiden mukaan jo viime vuonna Eveliina (ukkoja on käytetty monessa muussakin harjoituksessa). Upotin kuvat Google Slidesiin ja tein siitä 22: n kuvan slideshow-esityksen, jonka saat itsellesi ja luokkasi käyttöön kuvaa klikkaamalla.
Sitten vaan taipumaan ja testaamaan Suomi-tietoutta. Ope tietysti mukana!



Matikkaa ja toimintaa

Suomi-pelissä puolestaan harjoitellaan parillista ja paritonta lukua nopan avulla. Pelilautaa edetään sen mukaisesti tuliko nopasta parillinen vai pariton luku. Mikäli luku on esimerkiksi 5, voit edetä pelilaudalla SEURAAVAAN parittomaan lukuun. Sinisissä toimintaruuduissa on liikuntatehtäviä ja tietopläjäyksiä Suomesta. Kuvaa klikkaamalla saat tämän pelin tehtävineen itsellesi.


Tiesitkö muuten, että Suomen pisin paikkakunnan nimi on Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä😅?




Kuvista

Useana vuonna olen tehnyt tämän itsenäisyysaiheisen "kranssin" lippuineen. Se on myös levinnyt Pinterestissä laajalle joukolle. Joka vuosi se on oppilaista ollut mieluinen ja näyttävä kädentaito-työ.


 Toinen Pinterestissä valtavasti levinnyt Suomi- kuvistyö on tämä yksinkertaisen kaunis lumimaisema. Tämän ohjeen ja kaavan sain aikanaan jo kauan sitten eläkkeellejääneeltä Mirja-kollegalta, jota suuresti olen vuosien varrella ikävöinyt.


Tämä yksinkertaisen kaunis kuvistyö on yksi Pinterestin suosituimpia Suomi-töitä.

Kun hän kuuli valinnastani Vuoden pohjalaiseksi luokaopettajaksi, hän soitti ja sanoi: "Voi tyttö rakas, jos olisit nyt tässä, niin halaisin, niin että luut kolisisivat" 💗Tuota kannustavaa ja rakastavaa kollega-palautetta saa jokainen meistä varmasti liian harvoin.


Leikit


Tämä leikki lienee kaikille tuttu. Tässä tähän tuttuun leikkiin on upotettu Suomeen liittyviä asioita. Leikin nimi on Minulla on, kenellä on?








Tarkoitus on myös taas pelata jo pari vuotta sitten tekemääni Suomi-bingoa. Klikkaamalla kuvaa saat erilaiset bingo-kortit 30:lle oppilaalle.

Kotitalous


Viime perjantaina kotitalous-tunnilla teimme karjalanpiirakoita. Tunnillamme oli vieraanani opeystäväni Leena-Franssila-Karvinen. Jauhoimme itse ruisjauhoa myllyllä, teimme piiraspohjat pastakoneella ja oppilaat oppivat myös nypytystekniikan. Lopputulos oli herkullinen. 





                    

Parhaillaan työstämme haitari-tekniikalla Suomi-aiheisia töitä. 
Niissä tehdään kaksi samankokoista kuvaa, jotka leikotaan tarkasti sentin mittaisiksi suikaleiksi. Molempien kuvien suikaleet asetellaan vuorotellen pohjapaperille, joka sitten taitellaan haitariksi. Suikaleet on hyvä numeroida. Tekeillä meillä on mm. karhu, hirvi, joutsen, susi- ja kettutöitä Suomen lipun parina. Tässä videoituna Ilarin tekemä upea joutsen työ.


                                

Tässä oli pieni katsaus luokkani Suomi-puuhiin. Paljon jäi vielä tästä postauksesta pois, mutta joskus taas sitten lisää.

Tässäpä liehuu lippua monta, tuttua on sekä tuntematonta. Jotakin joukosta puuttua taitaa, valkoista vaatetta, sinistä raitaa. Tässäpä tulevat ne, jotka puuttuu. Värien loisto nyt tutuksi muuttuu. Sinistä taivasta ristit toistaa. Valkoiset hankemme pohjalla loistaa. Maailman maiden suuri on piiri, kaikilla meillä on lippu tai viiri. Näin kun ne nousevat taivaan alle, rauhaa ne viestivät maailmalle. Kaikki on kansat veljiämme, kallehin sentään on mielestämme SUOMI, tää pohjoinen syntymämaamme, jossa me elää ja varttua saamme!

Mukavia ja juhlavia Suomi-hetkiä sinulle ja luokallesi!

Love First, 
then Teach💜
Sari



3 kommenttia:

  1. Kiitos. Hienoja juttuja, itsekin toivoisi olevansa luokallasi 😀. Suomi info ei auennut.

    VastaaPoista
  2. Hei, bingoalustat eivät auenneet (url vanhentunut). Pystyisitkö korjaamaan, olisi tosi kiva käyttää :)

    VastaaPoista
  3. Hei! Ja kiitos! Bingo-sivusto ei näköjään antanut " vieraille " lupaa avata sitä. Siirsin sen Google Driveen, nyt pitäisi aueta kaikille.

    VastaaPoista