maanantai 10. huhtikuuta 2017

Bloggailun alkumetreillä

Toiminnallista elämää!

Blogin pitäminen on pyörinyt mielessäni jo jonkin aikaa. Aikaa sen aloittamiselle ei vain ole oikein löytynyt. Lukuisat kollegoilta ja ystäviltä tulleet pyynnöt, ja nyt kirjani ilmestyminen, saivat minut viimein ryhtymään toimeen.

Blogini nimeksi muovautui Toiminnallista elämää, koska tärkeimpiä aiheita blogissa tulevat olemaan toiminnallinen oppiminen, luontokasvatus (+puutarha) sekä tietysti liikunta. Rönsyilevän luonteeni tuntien, blogin aiheet voivat välillä poiketa varsinaisesta linjasta.

Jaan myös blogini kautta materiaalia ja ideoita toiminnalliseen oppimiseen, mutta myös omaan liikkumiseen ja hyvinvointiin. Liikuntavinkit voivat olla ohjeita selän hyvinvointiin tai vaikkapa YouTube-videoita treeneihin. Ja koska olen intohimoinen puutarha- ja metsäihminen (teemme oppilaiden kanssa paljon metsäretkiä ja pidän heille puutarhassani kotitalous- ja luontokasvatustunteja) ei puutarha- ja metsäpäivityksiltään voida blogissa välttyä. 
Minulta kysytään usein, mistä kaikki ideat oikein syntyvät. Hyvin usein ne syntyvät ihan itsestään, yön aikana. Aamulla herätessäni näen aivan selvästi, kuinka joku pohtimani asia on parasta tehdä. Aamun tunnit hiljaisessa talossa ovatkin tuotteliainta aikaani. 
Toisaalta aivojeni kovalevylle on saattanut tallentua joku asia, jonka sitten sovellankin ihan uudessa yhteydessä tai yhdistelen useampaa ideaa kokonaisuudeksi. Eli ns. "parastan" jo olemassaolevia leikkejä/harjoituksia senhetkiseen oppimistilanteeseen sopivaksi.
 Näin myös toivon blogini lukijoiden toimivan. Napatkaa idea sieltä ja toinen täältä ja tehkää niistä vapaasti itsellenne ja luokallenne sopivia. Niinhän se on, että se mikä sopii yhdelle, ei sovikaan toiselle...

Tässä ensimmäisessä blogitekstissäni haluan esitellä teille upouuden kirjani Peppu Irti Penkistä, joka sisältää reilusti yli 150 harjoitusta toiminnalliseen oppimiseen
Viime kesänä sain puhelinsoiton PS-kustantamolta. He kysyivät, haluaisinko koota kaikki toiminnalliset ideani yksiin kansiin. Niinpä viime kesän ja talven aikana olen koonnut kasaan vuosien aikana kertyneistä ideoista  mahdollisimman monipuolisesti harjoituksia. Kirjassa on myös muhkea, harjoituksiin liittyvä, liitepaketti materiaaleista.

Kirjan nimi sai alkunsa PIP- metodista(Peppu Irti Penkistä), jota olen toteuttanut jo hyvin pitkään (opettajavuosia on nyt takana 25). Tuo nimitys on alettu sittemmin yhdistää ajatukseen liikunnan ja toiminnallisuuden lisäämisessä koulupäivän aikana.

Toiminnallisella oppimisella käsitetään usein pelkästään liikkuminen luokassa, mutta toiminnallisuus on paljon muutakin.
 Kirjassani on, liikuntaa lisäävien tehtävien lisäksi, paljon muita toiminnallisia harjoituksia lähes jokaiseen alakoulun oppiaineeseen. Kirjasta löytyy mm. lautapelejä, korttipelejä, draamaa ja käsillä tekemistä. Siellä puuhastellaan viikinkien, gladiaattorien ja Mayojen parissa sekä tehdään mm. katsaus  Suomen historiaan perinneleikkipelin avulla. Yhteiskuntaopin minä-laatikon rakentaminen antaa puolestaan lapsille mahdollisuuden hahmottaa paremmin oma itsensä maailmankaikkeudessa.
Digi-taidoista mm. koodaus on saanut myös omat, toiminnalliset harjoituksensa. Kirjassa esittelen myös luokkani suosituimmat jako- ja kertolaskuleikit sekä sanaluokkapelit.
Lisäksi kirjasta löytyy mm. laaja osio kielten toiminnalliseen opetukseen. Kieliin kun ei toistaiseksi ole paljoa suomenkielistä toiminnallista materiaalia saatavilla. 
Koska toimin Metsämörri-ohjaajana, halusin kirjaan myös joitain luonnossa toteutettavia leikkejä. 

Lukumäärällisesti kirjassa on eniten matematiikkaan ja äidinkieleen liittyvää toimintaa, johtuen näiden aineiden runsaasta tuntimäärästä alakoulussa. 
Mikäli toiminnalliset ideat kiinnostavat, pääset kuvaa klikkaamalla ennakkotilaaman kirjan tästä Vip-tarjouksella: 


 

Allaolevasta videosta pääset puolestaan kurkistamaan 
pienen välähdyksen verran luokkani toiminnallisiin 
puuhiin lukuvuonna 2016-17.


*Kuvissa ja videoissa esiintyviltä lapsilta ja heidän vanhemmiltaan on kysytty lupa videon julkaisemiseen. 

Lähestyvän pääsiäisen kunniaksi pääset lataamaan tästä myös pääsiäisen kirjoituskalenterin. 
Voit ilmoittautua sähköpostilla blogini seuraajaksi. Se onnistuu, kun kirjoitat sivun oikeassa reunassa olevaan palkkiin sähköpostiosoitteesi. Voit myös seurata Facebookissa Toiminnallista elämää, jolloin saat uusimmat päivitykseni suoraan uutisvirtaasi
Olet lämpimästi tervetullut blogini lukijaksi💜
Love first,
 then Teach
Sari S.

4 kommenttia:

 1. Onnittelut uudelle blogille! Jään mielenkiinnolla seuraamaan :) Olipa tosi mukava kuulla, että julkaiset kirjan toiminnallisista työskentelytavoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Laura! Ja kiitos paljon! Toivottavasti kirja on mieluisa. Ainakin siinä on paljon materiaalia :)

   Poista
 2. Hei!
  Mistä löydän kirjassa mainitut www-liitteet?

  VastaaPoista
 3. Hei! Oletko lukenut alkusanat? Se www-osoite löytyy sieltä.

  VastaaPoista